предменструален синдром
Време за четене: ... минути

Състоянието предменструален синдром е омаловажавано, но често срещано, като доказано 75% от жените по света го изпитват поне веднъж в живота си. Това е комплекс от неприятни признаци, които обикновено започват 7-10 дни преди менструацията и в повечето случай изчезват с нейното начало. Разберете повече за проблема и как да овладеете неприятните симптоми по-надолу в статията.

Причини за поява на предменструален синдром при жената

За съжаление медицината все още не разполага с еднозначен отговор по въпроса какво всъщност предизвиква физиологичните и емоционални промени преди менструацията. Всъщност състоянието е съвкупност от няколко фактора. Като за начало ще посочим нестабилността в нивата на хормоните в женския организъм, които се променят по време на цикличността на процесите в тялото. Става въпрос за естроген, прогестерон и серотонин. Те, задно с останалите полови хормони, ежемесечно подготвят тялото на жената за потенциално оплождане и осигуряване на подходяща среда за развитие на плода. А това няма как да не даде отражения върху организма на дамите и тяхната психика. Нека не подценяваме и друг фактор, който „помага“ за появата на предменструален синдром. Това са така наречените „врагове“ на тялото, а именно:

 • Стрес
 • Консумация на храни с ниска хранителна стойност
 • Намален прием на важни за организма нутриенти
 • Прекалено психологическо и физическо натоварване

Най-издайническите признаци на предменструален синдром

Симптомите на предменструален синдром може да са физически и емоционални. За да се постави диагноза на състоянието е необходимо както едните, така и другите признаци да се проявяват редовно с месечния цикъл. Ето и някои от тях:

Banner shop
 • Подуване на корема
 • Повишена чувствителност на гърдите, понякога съпроводена с болка
 • Главоболие
 • Задържане на течности – оток на крайниците
 • Лесна уморяемост
 • Смяна на настроенията
 • Раздразнителност
 • Трудно концентриране

Предменструалният синдром не е опасно състояние и не носи риск от усложнения, и развитие на друг вид заболяване. Все пак обаче симптомите, с които е съпроводено повлияват негативно живота на жената. Затова е добре да се предприемат някои мерки за по-лесното преминаване през периода.

Стъпки за овладяване симптомите на предменструален синдром

Това са лесно изпълними неща, които не костват много усилия, но за сметка на това са ефективни и повлияват положително женския организъм.

Хранене с въглехидрати

Да, това може да звучи малко странно, но всъщност си има обяснение. Възможно е подуването на корема да се дължи на неправилно хранене. Често специалистите по женско здраве препоръчват на жените с предменструален синдром диети, богати на въглехидрати, с намален прием на захар и натрии. Това е така, защото те значително намаляват задържането на вода, подуването и нервното напрежение. Освен това тяхната редовна консумация повишава производството на серотонин – хормон на щастието.

Аеробни тренировки

Редовните аеробни тренировки като бързо ходене, джогинг, плуване, каране на колело освобождават ендорфини, допамин, серотонин, които подобряват настроението. Затова и придържането към редовна физическа активност помага за облекчаване симптомите на предменструален синдром.

Освобождаване от стреса

Както посочихме по-нагоре в редовете, един от основните фактори за появата на състоянието е стресът. Затова неговото намаляване в ежедневието би било от полза за подобряване качеството на живот като цяло на жената. Това може да стане като опитате да медитирате, да практикувате йога или дихателни практики. Това са естествени начини за освобождаване от нервното напрежение и насърчаване на релаксацията.

Природно решение при предменструален синдром – опитайте и вие!

Като част от стратегията за овладяване симптомите на предменструален синдром, жените спокойно могат да се доверят на Феминорм / Feminorm®. Това е изцяло природен продукт с най-голямо съдържание на фитоестрогени на българският пазар. Фитоестрогените структурно и функционално силно наподобяват женските полови хормони. Те се свързват със специфични естрогенни рецептори и стимулират тяхната активност, без да понижават производството на собствени естрогени в организма. В резултат хормоналният баланс се възстановява и предменструалните оплаквания намаляват. Освен при пременструални, невровегетативни и психически нарушения той успешно се прилага и при смущения в менструалния цикъл у девойки. Има отлична поносимост, висок профил на безопасност и е напълно подходящ за продължителна употреба.

Не се колебайте и го потърсете в аптеките, или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.Там може да разгледате за актуални промоции и атрактивни цени. Насладете се на пазаруването.

borola
Сподели: