Хормонален дисбаланс
Време за четене: ... минути

Менопаузата е период от живота на всяка жена, през който яйчниците спират да произвеждат половите хормони естроген и прогестерон и тогава настъпва и краят на менструалните цикли. Настъпването на този период маркира края на репродуктивните години на жената. Но този период често е съпроводен и от проблеми със съня.

Хормонален дисбаланс през менопаузата – как и защо влияе на съня?

По официална статистика средно около 61% от жените в менопауза страдат от безсъние. А това от своя страна допринася и за други нарушения като сънливост през деня, тревожност и честа уморяемост.
Когато в организма на жената не се произвеждат вече същите количества естроген и прогестерон, това може да предизвика обострянето на различни симптоми като горещи вълни и обилно изпотяване, които от своя страна затрудняват заспиването.

Естрогенът е важен за управление на нивата на магнезий в организма. Този минерал въздейства на мускулите, като стимулира тяхното отпускане. Следователно по-ниските нива на магнезий в организма възпрепятстват процеса на заспиване.

Banner shop

Прогестеронът също е свързан с процеса сън-бодърстване. Ниските нива на този хормон водят до нарушение на фазата на дълбок сън. Така, дори и да липсват нощни събуждания, на сутринта жената не може да се чувства толкова отпочинала, както обикновено.

Хормоналните изменения влияят негативно на емоционалното и физическо благосъстояние на жената и са способни да нарушат съня дотолкова, че да доведат до хронично безсъние.

Циклите на съня протичат според деликатния и сложен баланс между състава на почти всяка система в тялото. И тялото, и съзнанието, в действителност са активни по време на нормалните цикли на съня. Но когато започнат да намаляват нивата на половите хормони, цялата химия на тялото се дебалансира. Настъпват физически реакции, които нарушават не само ежедневието, но и съня, и най-лошото е, че могат да станат хронични.

Възстановяване на хормоналния баланс и възвръщане на добрия сън

Комбинацията между фитоестрогени и мелатонин е едно от най-подходящите решения за жени в менопауза, които страдат от проблеми със съня.

Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night е балансиран природен продукт, който възстановява хормоналния баланс на женския организъм и едновременно с това осигурява здрав и пълноценен сън, благодарение на това, че съдържа два от най-мощните фитоестрогена в комбинация с мелатонин.

Феминорм Лека Нощ овладява както проблемите със съня, така и останалите менопаузални смущения. Освен това действа благоприятно и на настроението, като премахва тревожността и депресията.

borola
Сподели: