хранене през менопаузата
Време за четене: ... минути

Разнообразното и балансирано хранене през менопаузата е гаранция за по-добро здраве и по-високо качество на живот. Ето защо ще му отделим нужното внимание. Вижте кои храни и напитки задължително трябва да присъстват в менюто на менопаузалните жени.

Важни съставни елементи на здравословното хранене през менопаузата

Плодове и зеленчуци

Свежите плодове и зеленчуци доставят на женския организъм през менопаузата голяма част от необходимите витамини, минерали и фибри. Именно поради това дамите трябва да наблегнат на консумацията им. Оптималният вариант е да приемат 5 порции дневно. Научно доказано е, че това е идеалното количество, което допринася за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Искаме да обърнем специално внимание, че от зеленчуците най-полезни през менопаузата са представителите на семейство Кръстоцветни. Така например консумацията на броколи намалява нивото на вид естроген, свързан с развитието на злокачествено образувание на гърдата и увеличава количеството на друг, който предпазва от коварната болест.

Banner shop

От плодовете много позитивен ефект върху женското здраве в периода на менопауза имат къпините и боровинките. Причината е, че те понижават високото кръвно налягане – чест проблем през менопаузлния период.

Млечни продукти

Продуктите от мляко са богат източник на хранителни вещества, които поддържат костите в добро състояние (калций, калий, магнезий, фосфор, витамин D и K). С оглед на това те трябва да присъстват по-често на трапезата на жените в менопауза. Удачно е да се избират по-ниско маслени варианти. Препоръчително е дамите, които имат лактозна непоносимост, да приемат растителни източници на калций като бадеми и портокалов сок.

Храни с цели зърна – неизменна част от ежедневното хранене през менопаузата

Пълнозърнестите храни (ечемик, киноа, овесени ядки, кафяв ориз) са от съществено значение за здравето на жените по време на менопаузата. Благодарение на високото количество витамини от група B те повишават енергията, насърчават храносмилането и намаляват стреса.

Вода

Адекватният прием на живителната течност помага на жените да имат красива и сияйна кожа през менопаузата, да намалят подуването на корема и да облекчат вагиналната сухота. Препоръчителната дневна доза вода е между 1,5-2 л.

След като посочихме храните и напитките, които е желателно да присъстват в ежедневното хранене през менопаузата, ще разкрием как да се усили положителният им ефект

За да се чувстват и изглеждат прекрасно, би било добре жените в менопауза да съчетаят здравословното хранене с висока физическа активност и прием на фитоестрогени.

Фитоестрогените са растителни аналози на основния женски полов хормон естроген. Като имитират действието му, те възстановяват хормоналния баланс. Менопаузалните смущения се нормализират и усмивката се връща на лицето на дамите.

Оптимално количество фитоестрогени от Червена детелина и Сребърна свещичка се съдържат в продуктите от фамилия Феминорм:

  • Феминорм/Feminorm®
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo

Всеки един от посочените продукти е напълно безопасен и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Сподели: