Време за четене: ... минути

Придържането към правилен хранителен режим при менопауза може да намали силата на симптомите, да ви предпази от излишни килограми и да ви осигури добро общо здраве. Важно е да се запомни едно – менопаузата не изисква изтощителна диета. Достатъчни биха били няколко важни корекции в хранителния режим. В комбинация с двигателната активност те може да осигурят по-лека менопауза във всяко отношение.

Хранителен режим при менопауза

Неприятните симптоми са най-явното, но не и единствено неудобство за жената в менопауза. Налице са и редица скрити рискове за здравето, които правилният хранителен режим при менопауза може да неутрализира.

Всяка навлизаща в менопауза жена е застрашена от дългосрочни и бавно протичащи здравословни проблеми, провокирани от остеопороза, високо кръвно налягане и др. Друга част от асоциираните с менопаузата последствия обаче се проявяват много бързо, някои от тях – още в периода на перименопауза. Най-сериозно от тези последствия е затлъстяването. Колкото по-рано жената подбере рационален хранителен режим за избягване на затлъстяването при менопауза, толкова по-успешно ще контролира теглото си и по-нисък ще бъде рискът от дългосрочните здравословни проблеми.

Banner shop

Важни продукти за хранителния режим при менопауза. Има няколко есенциални продукти, които диетата при менопауза трябва да осигурява в оптимални количества. Това са калций, витамин Д и ненаситени омега-3 мастни киселини:

  • калцият е основната градивна единица на костната система. С навлизане в менопаузата натрупването на калций в костите отслабва и костната плътност намалява. Това изисква повишаване на дневния му прием. Добри източници на калций са млечните продукти, броколи, морските риби
  • витамин Д е необходим като гарант за това, че приетият калций ще бъде оптимално усвоен. Наред с излагането на слънце за естествената му синтеза, витамин Д може да се набави и с храни като морска риба, говежди черен дроб, яйчен жълтък и др. За осигуряване на оптималния му прием рационалният хранителен режим при менопауза може да се допълни и с природни продукти, съдържащи витамин Д
  • омега-3 мастните киселини са сред водещите естествени продукти за намаляване риска от затлъстяването и неговите последствия през менопаузата – високия холестерол и хипертонията. Затова хранителният режим при менопауза е добре да включва продукти, осигуряващи омега-3 мастни киселини – риба и морски дарове, ядки и семена и др. Препоръчителен е и допълнителен прием на омега-3 мастни киселини под формата на природни продукти.

Какво да изключите от хранителния режим при менопауза? В този период е необходимо да се избягват продукти, които засилват симптомите на менопаузата или повишават риска от асоциираните с нея здравословни проблеми. Оптималният хранителен режим при менопауза изключва мазните, силно пикантните храни, кофеиновите продукти и алкохола.

За добро здраве и идеално тегло – допълнение към хранителния режим при менопауза

Серията природни продукти Феминорм и допълващите ги продукти може да осигурят оптимална помощ за по-леко преминаване през менопаузата и поддържане на женското здраве през този период.

Продуктите Феминорм съдържат мощни фитоестрогени за компенсиране на естрогенния дефицит и облекчаване на симптомите при менопауза. Допълващите продукти ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+ и Калорекс / Calorex® помагат съответно за набавяне на необходимите омега-3 мастни киселини и за топене на излишните мазнини и регулиране на теглото.

Серия Феминорм и допълващите продукти осигуряват цялостна грижа за по-лека менопауза и за овладяване на съпътстващите я рискове за здравето на жената.

borola
Сподели: