облекчаване на менструалните болки
Време за четене: ... минути

Облекчаване на менструалните болки е нещо, което много жени търсят особено, когато спазмите и дискомфортът пречат на ежедневните дейности. За щастие има няколко лесни и ефективни метода за овладяването им, които ще ви помагат да се чувствате по-комфортно и повече в „кожата си“. А в тази статия може да откриете и кои са те.

Силата на топлинната терапия за облекчаване на менструалните болки

Един от най-достъпните и ефективни методи за облекчаване на менструалните болки е топлинната терапия. Затоплянето на долната част на корема може да направи чудеса за успокояване на спазми и дискомфорт. Топлината помага за отпускане на мускулите на матката, подобрява притока на кръв и намалява сигналите за болка, изпращани към мозъка. Можете да използвате грейка, бутилка с гореща вода или да вземете топла вана, за да успокоите неприятните усещания. За тези, които са в движение, залепващите загряващи лепенки могат да осигурят дискретен, но значителен комфорт на жените в това състояние. Едно проучване, публикувано в Journal of Physiotherapy, установява, че топлинната терапия е също толкова ефективна, колкото лекарствата за болка без рецепта за облекчаване на менструалните болки.

Останете активни за облекчаване на менструалните болки

Въпреки че може да изглежда нелогично да правите упражнения, когато изпитвате болка, леката физическа активност като ходене, йога или стречинг може да подобри кръвообращението. Освен това се освобождават и ендорфини, естествени болкоуспокояващи в тялото. В йога по-специално съществуват пози, предназначени да намалят менструалния дискомфорт чрез облекчаване на напрежението в областта на таза. Например детската поза е добър вариант. Дори простите упражнения за разтягане могат да помогнат за отпускане на мускулите и подобряване на цялостния кръвен поток, намалявайки интензивността на спазмите.

Хидратация и диета за облекчаване на менструалните болки

Това, което консумирате, може да има голямо влияние върху облекчаване на менструалните болки. Поддържането на добра хидратация може да помогне срещу подуването, което често влошава спазмите. Пиенето на много вода и билкови чайове може да намали възпалението и да предотврати задържането на вода. Освен това, яденето на противовъзпалителни храни като листни зеленчуци, горски плодове, ядки и мазна риба може да помогне за намаляване на менструалната болка. Избягването на кофеин, алкохол и солени храни по време на менструацията може допълнително да облекчи дискомфорта, като предотврати подуването и дехидратацията.

Масаж и етерични масла за облекчаване на менструалните болки

Масажирането на корема с етерични масла като лавандула, градински чай или лайка също може да осигури нужното ви облекчение. Тези масла имат противовъзпалителни и релаксиращи свойства, които ще помогнат с мускулните спазми и освен това ще ви накарат да се почувствате по-спокойни. Внимателното масажиране на долната част на корема за няколко минути на ден по време на менструацията може да доведе до забележима разлика в нивата на болката. Използването на етерични масла, съчетано с лек натиск, помага за стимулиране на притока на кръв към матката и намаляване на неразположенията.

За облекчаване на менструалните болки природата дава решение

За жените, които страдат от болезнена менструация специалистите препоръчват и прием на природен продукт с доказан ефект и качество. Такъв е именно Феминорм / Feminorm®. Добре подбраният му състав от четири изофлавона – генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин, го прави и най-пълния източник на фитоестрогени. Фитоестрогените, структурно и функционално силно наподобяват женските полови хормони. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, без да потискат производството на собствени естрогени в организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс, намаляване на менструалните болки и нормализиране на по-леките менопаузални смущения. Препоръчително е за оптимални резултати да се приема продължително време. А това не е проблем, тъй като продуктът е с висок профил на безопасност. Побързайте и потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: