алергия менопауза
Време за четене: ... минути

Нерядко се случва навлизането в менопауза да отключи или влоши симптомите на алергия при жените. Продължете да четете, за да научите повече за алергичните състояния през менопаузалния период и за намаляване на въздействието им върху здравето.

Алергия при менопаузални жени – същност, причина и симптоми

Под алергия през менопаузата се разбира:

  • необичайна имунна реакция, която се проявява или влошава, когато менструацията спре окончателно и настъпи краят на фертилитета при жената

Израз на тази автоимунна реакция са прояви, засягащи кожата, дихателната и храносмилателната система.

Banner shop

Причината менопаузата и алергията да вървят ръка за ръка е хормоналният дисбаланс. Промените в нивата на хормоните (основно на естрогена) влияят негативно на имунната система. Отслабването на естествените защитни сили на женския организъм и повишената чувствителност към вещества от околната среда (т.нар. алергени) може да:

  • доведе до алергия
  • влоши симптомите на съществуваща алергия

Организмът на всяка жена се влияе по различен начин от алергията през менопаузата. Някои дами имат леки симптоми (лек обрив, сърбящи очи, запушен нос, кихане). Други – умерени симптоми (по-голям обрив, сърбеж, затруднено дишане, падане на кръвното налягане). Трети – тежки симптоми (анафилаксия – тежка системна алергична реакция, характеризираща се с остро начало и потенциално фатален край).

Начините за лечение на алергия в периода на менопауза

Най-напред уточняваме, че алергията е упорита, но не и неизлечима.

Симптомите на алергичните заболявания на дихателната система могат да се овладеят с прием на лекарства без рецепта или назален спрей.

Срещу проявите на алергия към храни и лекарства, пък най-добри резултати дава избягването на алергена. На думи това звучи лесно, но на практика е трудно осъществимо.

В по-тежки случаи може да се прибегне до прилагане на инжекции. Те бързо помагат за намаляване на оплакванията.

Най-добрата превенция на алергия при жени в менопауза

Възстановяването и поддържането на баланса в организма несъмнено е най-добрият метод за профилактика на алергични състояния през менопаузалния период. В този ред на мисли все повече специалисти у нас препоръчват фитоестрогените за компенсиране на естрогенния дефицит. Тези естествени аналози на основния женски хормон естроген възвръщат равновесието в тялото на жените. В резултат нормализират менопаузалните смущения и намаляват риска от поява на здравословни проблеми като алергия.

Оптимално количество фитоестрогени от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) и корени на Сребърна свещичка (Cimicifuga), осигуряват:

  • Феминорм/Feminorm® (при леки менопаузални симптоми)
  • Феминорм Дуо/Feminorm® Duo (при по-тежки симптоми на менопауза)
  • Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night (за сън и добро настроение)
  • Феминорм Остео/Feminorm® Osteo (за здрави кости)

Тези 4 продукта от успешната продуктова линия „Феминорм“ са с висока ефективност и безопасност. Действието им е добре проучено и потвърдено. Доказателство за успеха са усмивките на хилядите жени, които им се доверяват.

borola
Сподели: