главоболие в менопауза
Време за четене: ... минути

Комбинацията от главоболие и другите характерни симптоми в менопауза често се оказва мъчителна за жените. Причината за почти всички проблеми на дамите в критическата възраст е една – хормоналният дисбаланс и по-конкретно, спадът в нивата на естроген. В следващите редове споделяме повече за болката в главата и менопаузата.

Основни видове главоболие при жени в менопауза

Главоболието е лека до умерена болка в областта на главата или лицето, обикновено от двете страни. Главоболието от напрежение е най-често срещаният тип. Болката от тензионно главоболие често се описва като тъпа или наподобяваща стегната лента, увита около главата. Понякога може да засегне шията или задната част на главата. Дискомфортът от главоболието може да продължи няколко часа до няколко дни. Мигрената е умерено до силно главоболие, което често се описва като пулсиращо или туптящо. Болката обикновено е от едната страна на главата, но може да засегне и лицето и шията. Мигрената често е придружена от гадене, както и повишена чувствителност към светлина, миризми и звуци. Обикновено продължава няколко дни и може да бъде последвана от изтощение или мозъчна мъгла.

Главоболие при жените – симптом на менопаузата?

Главоболието и мигрената са често срещан симптом на менопаузата. Изследванията показват, че хормоните, особено половите хормони като естроген, играят голяма роля в развитието на мигрена. Това отчасти обяснява защо жените са двойно по-засегнати от мигренозни атаки в сравнение с мъжете. Всеки вид хормонална флуктуация може да допринесе за неприятните пристъпи на главоболие. По време на менопаузата се смята, че спадът в нивата на естроген е основната причина за болка в главата. В годините, предшестващи менопаузата (пременопауза), менструалният цикъл се променя. Обикновено мензисът идва по-често, което води до зачестяване и засилване на хормоналните главоболия. Горещите вълни и нощното изпотяване са едни от най-смущаващите и разпространени симптоми на пременопаузата. Те на свой ред също могат да предизвикат мигрена или да влошат тежестта на пристъпите. Нарушенията в съня, отново често провокирани от вазомоторните менопаузални смущения, също са свързани със силна умора и болка в главата от напрежение на следващия ден.

Banner shop

Регулиране на хормоните и овладяване на главоболието при менопауза

Един от популярните методи за справяне с оплакванията при менопауза е хормонозаместителната терапия. В повечето случаи тя помага за намаляване на горещите вълни и другите вазомоторни смущения, но синтетичните хормони може да предизвикат главоболие при някои жени.

Ето защо по-сигурният вариант е да изберете природната алтернатива на хормонозаместителната терапия при менопауза. Става дума за приема на фитоестрогени. Това са естествени аналози на женския полов хормон естроген, близки до него структурно и функционално. Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс в женския организъм през менопаузалния период. Имат естроген рецепторен ефект, като същевременно запазват производството на собствени естрогени.

Феминорм / Feminorm® се препоръчва при леки менопаузални смущения, през пременопауза, както и за нормализиране на менструалния цикъл при девойки. Съдържа екстракт от Червена детелина, представляващ четири изофлавона. Това го прави най-пълният източник на растителни естрогени.

Феминорм Дуо / Feminorm® Duo е удачен избор при тежки менопаузални оплаквания, след оперативно премахване на яйчниците и след прекъсване на хормонална терапия. Съдържа комбинация от два мощни фитоестрогена.

Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night е предназначен за дами с изразена тревожност и безсъние. Овладява неразположенията и подобрява качеството на нощния сън. Съдържа съчетание от два фитоестрогена и мелатонин.

Феминорм Остео / Feminorm® Osteo овладява менопаузалните смущения, подобрява костната плътност и мускулния тонус.

Подходящ е за профилактика на остеопороза и остеопения. Съдържа два мощни фитоестрогена, в комбинация с витамин D.

Изберете най-подходящия продукт за вас в зависимост от вида и тежестта на оплакванията. Всички те са с висок профил на безопасност и са подходящи за дълговременна употреба.

borola
Сподели: