Горещи вълни – защо се появяват
Време за четене: ... минути

Един от най-характерните симптоми за периода на менопауза са горещите вълни. Появяват се при около 80% от жените в този период, но за щастие сами по себе си не носят опасност за здравето на жената, а само неприятно усещане и неудобство от честото изпотяване.

Причината малък процент от жените да не изпитват горещи вълни вероятно се дължи на производството на естроген от други източници като телесни мазнини например.

Горещите вълни обикновено траят няколко минути, но се усещат като цяла вечност. През това време температурата на кожата може да се повиши значително, но вътрешната температура на тялото остава същата или дори се понижава. При голяма част от жените тези симптоми се обострят най-вече през нощта.

Banner shop

Горещи вълни – кога се появяват?

Горещите вълни започват да се появяват преди настъпване на същинската менопауза, пикът им е 2-3 години след началото ѝ, след това започват да утихват.

Факторите, които стимулират появата на топли вълни и нощно изпотяване са употребата на алкохол, кофеинови напитки, пикантни храни, захар, цитрусови плодове, както и прекомерният стрес, тютюнопушенето, високият ИТМ (индекс телесна маса), обилното хранене или интензивно физическо натоварване.

Горещи вълни – защо се появяват?

По време на нормален менструален цикъл лутеинизиращият хормон (LH) предизвиква освобождаване на яйцеклетката от фоликула. Но при намаленото количество на хормона естроген, който се наблюдава в периода на менопауза, яйчниците не реагират.

След като нивата на естроген са ниски, тялото изпраща адреналин към хипоталамуса, който „се обърква“ и пренастройва термостата на тялото на по-висока температура. Кръвоносните съдове се разширяват по периферията и кръвта тръгва към повърхността под кожата, което позволява тялото да се охлади чрез изпаряване и понижаване на температурата.

Овладяване на горещи вълни – възможно ли е?

Независимо от факторите, които предизвикват появата на горещи вълни, приемът на фитоестрогени значително облекчава този и други прояви на менопаузата. Фитоестрогените са естествена природна алтернатива на хормона естроген и съдействат за плавно преминаване в периода на менопауза.
Продуктите от фамилия Феминорм съдържат необходимото количество природни фитоестрогени и осигуряват качествена здравна грижа на всички жени в периода на менопауза.

borola
Сподели: