жените в критическата
Време за четене: ... минути

Всекидневната консумация на сушени сини сливи може да повлияе положително на фекалната микробиота на жените в критическата. Това установява проучване на Пенсилванския университет, публикувано в сп. Food & Function.

„Резултатите подкрепят предишни изследвания, според които сините сливи носят ползи за здравето на менопаузалните жени“. Коментарът е на водещата авторка д-р Мери Джейн де Соуза, която е доктор по медицина и преподавател в университета на Пенсилвания.

Жените в критическата, чревното здраве и сушените сини сливи

Данните от проучването показват, че редовната консумация на сушени сини сливи се свързва със значителен прираст на бактериите от семейство Lachnospiraceae. Въпросните бактерии имат способността да понижават възпалителните маркери в организма и да поддържат целостта на чревната бариера.

Banner shop

Тук е мястото да припомним, че нормалната фекална флора е признак за добро чревно здраве. Намаляването на женските полови хормони, характерно за менопаузалния период, може да повлияе негативно на чревната микрофлора и здраве. Това на свой ред увеличава риска от здравословни проблеми като повишена телесна мазнина, забавен метаболизъм и инсулинова резистентност.

„Напоследък все повече хора осъзнават колко е важно да поддържат добро чревно здраве. Проучването на Пенсилванския университет е любопитно, защото разкрива благотворното влияние върху състоянието на червата на нещо толкова достъпно като сините сливи“. Думите са на Андреа Н. Джанколи, съветник по храненето на Калифорнийския борд на производителите на сини сливи (The California Prune Board).

Накратко за самото изследване

Проучването включва 143 менопаузални жени на възраст между 55 и 73 години. Участничките са разпределени на случаен принцип в три групи. 54 жени консумират 50 гр сушени сини сливи дневно, 37 жени – 100 гр сливи, 53 – нямат сливи в диетата. След 12-месечно проследяване жените, приемали сушени сливи, имат значително по-добър микробиом.

Резултатите допълват съществуващите научни знания по въпроса за връзката между консумацията на сини сливи, чревното здраве и потенциалните благоприятни ефекти върху различни системи в тялото.

Жените в критическата имат нужда и от още нещо, за да са в отлична кондиция

Специалистите по женско здраве у нас припомнят, че фитоестрогените са вещества, които осигуряват на жените спокойствие и комфорт в менопаузалния период. Това са растителни аналози на естрогена, които имитират действието му в женския организъм. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс и помагат за овладяване на менопаузални проблеми като нарушена чревна флора.

Оптимално количество естествени фитоестрогени се съдържат в четирите основни продукта с марка Феминорм:

  • Феминорм / Feminorm® (при леки менопаузални оплаквания)
  • Феминорм Дуо / Feminorm® Duo (при по-силно изразени симптоми на менопауза)
  • Феминорм Лека Нощ / Feminorm® Good Night (срещу безсъние и тревожност)
  • Феминорм Остео / Феминорм® Остео (за здрави кости)

Продуктите са с висок профил на безопасност и отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Основните симптоми са водещи при избора.

borola
Сподели: