кожни проблеми при менопауза
Време за четене: ... минути

Някои кожни проблеми при менопауза не са само козметични, а могат да повлияят и на цялостното здраве и благополучие на нежния пол. Чрез разбиране на основните причини и приемане на подходящи стратегии в грижа за кожата, жените могат ефективно да управляват и смекчат тези проблеми. А резултатът ще е здрава и сияйна кожа по време на този трансформиращ етап от живота.

Суха кожа – често се среща през периода на менопауза

Един от най-често срещаните кожни проблеми при менопауза е сухотата и изтъняването на кожата. Естрогенът играе решаваща роля в поддържането на нейната плътност и хидратация чрез стимулиране производството на колаген. Тъй като нивата на хормона спадат през този деликатен период, способността на кожата да задържа влага намалява, което води до сухота и изтъняване. Може да се преборите със сухотата, като използвате нежни, хидратиращи продукти, богати на овлажняващи съставки. Освен това, включването на омега-3 мастни киселини във вашата диета може да помогне за подобряване еластичността и хидратацията на кожата отвътре.

Акне и обриви – актуални кожни проблеми при менопауза

Противно на общоприетото схващане, акнето не е проблем само на тийнейджърите. Много жени изпитват повторна му поява или развиват нови обриви по време на менопаузата. Отново това е свързано с хормоналните колебания, които могат да предизвикат повишено производство на себум както и запушване на порите, което води до мазна кожа и акне. За да се справите с проблема приспособете последователна рутинна грижа за кожата, склонна към акне. Използвайте нежни почистващи препарати, некомедогенни хидратанти и емолиенти. Управлението на стреса чрез техники за релаксация или просто упражнения също може да помогне за подобряване симптомите на акне.

Banner shop

Старчески петна и промени в пигментацията на кожата

Друг често срещан кожен проблем при менопауза е появата на старчески петна, известни още като тъмни или слънчеви петна. Намаляване нивата на естроген може да повлияе на производството на меланин. А това води до неравномерен тен на кожата, хиперпигментация и развитие на тъмни петна по лицето, ръцете и други изложени на слънце зони. За да защитите кожата си от по-нататъшно увреждане от слънцето, е добре ежедневно да използвате слънцезащитен крем с SPF 50. Освен това избягвайте да сте навън в пиковите слънчеви часове. А ако се налага, то носете шапка с периферия и слънчеви очила.

Загуба на еластичност и поява на бръчки – неприятните кожни проблеми при менопауза

С напредване на възрастта кожата на жените естествено губи своята стегнатост и еластичност поради намаленото производство на колаген и еластин. А хормоналните промени, свързани с менопаузата, могат да ускорят този процес, което води до отпусната кожа, бръчки и фини линии. Това е изключително неприятно за нежния пол и на фона на множеството менопаузални смущения, с които трябва да се справят, това оказва влияние и на самочувствието им. Затова помислете да използвате продукти в грижа за кожата против стареене, които да стимулират синтеза на колаген, подобрявайки еластичността. Освен това редовните упражнения за лице и масажни техники могат да помогнат за тонизиране и стягане на мускулите на лицето, намалявайки появата на отпусната кожа.

Възстановяване на хормоналния баланс в женското тяло за справяне с посочените кожни проблеми при менопауза

За по-лек преход през периода на менопауза специалистите съветват дамите да приемат фитоестрогени. Тези природни аналози на естрогените работят в посока овладяване на естрогенния дефицит, отговорен за менопаузалните смущения. Механизмът им на действие е селективно свързване с естрогенните рецептори и стимулиране на активността им. При редовен прием резултатът е регулиране на хормоналния баланс, овладяване на неприятните менопаузални симптоми и подобряване вида на кожата. Оптимално количество висококачествени фитоестрогени се съдържат в 4-те основни продукта от фамилия Феминорм:

Направете най-подходящия избор за вас спрямо вида и тежестта на оплакванията. Всички продукти от серията са с висок профил на безопасност като са удачни за прием за продължително време.

Потърсете в аптечната мрежа или поръчайте сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където ви очакват атрактивни цени и актуални промоции.

borola
Сподели: