неспокоен сън при менопауза
Време за четене: ... минути

Познато ли ви е смущението „неспокоен сън при менопауза”? Ако отговорът ви е да, значи сте една от жените, страдащи от липса или нарушения на нощната почивка по време на критическата възраст. И ако една безсънна нощ може да бъде превъзмогната, задълбочаването на проблемите със съня може да има дългосрочно негативно отражение върху физическото и психическото състояние на менопаузалните жени. За да дадем повече яснота по често срещания проблем, в статията ще посочим връзката между хормоните и смущенията на съня през менопаузата.

Неспокоен сън при менопауза – ефект върху здравословното състояние

Качественият сън е есенциален за доброто здраве. По време на сън организмът отпочива, тялото се регенерира и се синтезират важни хормони. Периодът на менопауза обаче, оказва огромно отражение върху качеството и продължителността на съня на жените. Множество менопаузални дами се оплакват на нарушения на съня, трудно заспиване или мъчително безсъние. Освен че намаляват нивата на енергия на следващия ден, смущенията на нощната почивка потискат настроението, изострят раздразнителността и повлияват имунната система. Това допринася за повишаване на апетита и желанието за прием на сладки и „нездравословни” храни. Тази негативна тенденция показва как дългосрочните нарушения на съня могат да бъдат свързани и с още един наболял проблем през менопаузата – качването на излишните килограми.

Вината на хормоните

Сънят се контролира от хормон, наречен мелатонин. Той се произвежда от невротрансмитер – серотонин. Качественият сън се оказва трудно постижима задача през менопаузата именно поради намаляващите нива на женските полови хормони. През климактериума нивата на женските хормони естрогени започват прогресивно да спадат. Това допринася за смущения в качеството и продължителността на нощната отмора. Прогестеронът е друг женски полов хормон, който отговаря за нервно-психичния статус и стимулира усещането за спокойствие. Неговите също спадащи нива през менопаузата спомагат за усилване на нервното напрежение и стават причина за безсъние, трудно заспиване или неспокоен, кратък сън. Липсата на качествена отмора, редувана от повишен стрес, тревожност и изтощение на следващия ден, затварят менопаузалните жени в порочен кръг, от който трудно се излиза.

Banner shop

Търсено решение при неспокоен сън при менопауза

Справянето с нарушенията на съня понякога е трудно поради погрешното схващане, че решението се крие в синтетичните сънотворни продукти. Освен че не водят до дълготрайни резултати, тези продукти могат да бъдат потенциално опасни за здравето. За това е нужно жените да потърсят природна алтернатива, която да подобри качеството на съня и да допринесе за овладяване на менопаузалните симптоми, които го нарушават. Сред най-изразени са тревожността и нервното напрежение. Облекчаването им може да бъде постигнато чрез прием на натурален продукт, обогатен с фитоестрогени. Природните аналози на едноименните женски хормони спомагат за компенсиране на нивата им в организма през менопаузата. Нормализирането на хормоналния баланс води до овладяване на менопаузалните смущения и ефективно справяне с нарушенията на съня. А търсеното решение можете да откриете в лицето на Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night.

Съдържа съчетание от два мощни фитоестрогена, плюс психичния хармонизатор мелатонин. Продуктът подкрепя хормоналната дейност и нормалния нощен сън през климактериума. Няма противопоказания поради натуралния произход и високо качество на активните съставки.

borola
Сподели: