остеопения менопауза
Време за четене: ... минути

Жените в менопауза са застрашени от развитие на остеопения. Какво се крие зад този термин и как да се намали здравният риск? Ако сте любопитни да научите отговорите, то настоящата статия е точно за вас.

Ето какво се има предвид, когато се говори за остеопения при менопауза

Остеопенията обикновено е предвестник на остеопорозата. Състоянието се характеризира с намалена костна минерална плътност. Резултат е от дисбаланс между процесите на образуване и разграждане на костно вещество, при което превес взема разграждането. Костите изтъняват, стават по-крехки и лесночупливи дори при лека травма. Възстановяването след фрактура може да отнеме повече време и невинаги е пълно. Честотата на засегнатите жени над 50-годишна възраст е около 40%.

Основни рискови фактори за развитие на остеопения при жени в менопауза

  • генетична предразположеност
  • естрогенен дефицит
  • тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол
  • заседнал начин на живот
  • прием на определени лекарства (кортикостероиди; антиконвулсанти)
  • чревна малабсорбация, например цьолиакия
  • хронично възпаление в тялото като ревматоиден артрит

Начини за профилактика на остеопения в периода на менопауза

За стимулиране на костната минерализация и заздравяване на костите през менопаузата се препоръчва:

Прием на повече витамин D и калций

Витамин D подпомага усвояването на калция и фосфора, и увеличава минералната плътност на костите. За да се стимулира производството му в тялото, е необходимо излагане на слънчева светлина поне 10 минути на ден. Макар и в по-малки количества може да се набави от риба тон, скумрия, телешки черен дроб, жълтък, обогатени млечни продукти и пълнозърнести храни.

Калцият е от съществено значение за поддържане на костното здраве през всички етапи от живота. Препоръчителната дневна доза е 1000 mg при възрастни от 19 до 50 години и 1200 mg при хора над 50 години. Добро количество калций съдържат млечните продукти, зеленолистните зеленчуци (спанак, манголд), сардините и обогатените храни.

Упрaжнения за укрепване на мускулите

Освен че заздравяват мускулите, този вид упражнения доказано съдействат за увеличаване на костната минерална плътност с 2%, подобряване на пъргавината, силата, стойката и баланса. Комбинацията от всичко това е предпоставка за намаляване на риска от падания и фрактури.

Избягване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол

Пушенето е свързано с намаляване на минералната костна плътност. Прекомерната консумация на алкохол, пък има отрицателен ефект върху синтеза на ново костно вещество, увеличава риска от падания и счупвания. С оглед на това е добре да се огранични приемът на цигари и алкохолни напитки.

Намаляване на кафето до 1-2 чаши дневно

Кофеинът в кафето понижава абсорбацията на калций и повишава изхвърлянето на този минерал с урината. Ето защо е добре да не се прекалява с приема на кофеинови напитки.

Измерване на костната плътност и прием на природен продукт за по-здрави кости – една от най-важните стъпки срещу остеопения при менопауза

Профилактиката е най-доброто лечение. Именно поради това специалистите препоръчват на жените в менопауза редовно да се подлагат на изследване за измерване на костната плътност (дензитометрия). Ако рискът от остеопения е висок, на помощ идва Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Това е природен продукт в подкрепа на костното здраве през менопаузата. Всяка капсула съдържа пълна комбинация от мощни фитоестрогени и активна форма на витамин D. Фитоестрогените, които структурно и функционално наподобяват женските полови хормони, възстановяват хормоналния баланс и нормализират менопаузалните оплаквания. Витамин D повлиява благоприятно костната тъкан, като подпомага усвояването на калция и фосфора и подобрява мускулния тонус.

Продуктът има удобен прием – по 1 капсула дневно. Няма противопоказания. Успешно се прилага за ранна профилактика на остеопороза.

borola
Сподели: