ранна менопауза
Време за четене: ... минути

Все повече жени се сблъскат със състоянието ранна менопауза, а разпознавате на основните признаци се оказва ключово за овладяването му. За ранна менопауза се смята, когато тя настъпи преди 45 годишна възраст. По-ранната й поява при дамите обикновено си има обяснение и симптоми, по които да се разпознае. За това и целта на тази статия е да обобщи тази информация и да я превърне в помощ за справяне с проблема.

Най-често срещаните причини за настъпване на ранна менопауза

Съществуват няколко фактора, които предизвикват състоянието – наследственост, прекалено ниско тегло и нездравословен начин на живот, включващ най вече тютюнопушене. Нека разгледаме накратко всеки един по отделно.

Наследственост

Генетичната предразположеност е ключова за настъпване на ранна менопауза. Ако няма други фактори на лице, то със сигурност гените играят голяма роля в това. Според направено проучване рискът от ранна менопауза е между 50% и 70% при жени, чиито майки и баби са имали същия проблем.

Прекалено ниско тегло

Едно изследване доказва, че жени с тегло под нормата, тоест с ИТ < 18,5 са изложени на 30% по-голям риск от навлизане в ранна менопауза. Това вероятно е свързано, поради факта че женският полов хормон естроген се намира в мастните тъкани. При много нисък процент на мазнини намаляват и неговите запаси.

Тютюнопушене

Доказано, тютюнопушенето ускорява навлизането в ранна менопауза при жените с около 30%, а при пасивните пушачи с около 15%. Токсичните химични вещества, които се намират в цигарите играят основна роля, като намаляват активността на яйчниците. Освен това при дамите, които редовно пушат менопаузалните смущения са по-силно изразени.

Кой са най-честите признаци показващи настъпване на ранна менопауза?

Един от най-честите симптоми на ранна менопауза е промени в менструалния цикъл. Заради ниските нива на естроген, менструалния цикъл става нередовен и може да липсва в продължение на месеци, до момента в който не изчезне напълно. По време на процеса е възможно цикъла да става по-обилен или по-слаб в сравнение с преди. Друг често срещан признак е главоболието и смяна на настроението – поява на тревожност, раздразнителност и депресия. Ако усещате горещина около врата, гърдите и лицето, най-вероятно става въпрос за така наречените топли вълни. Често срещани при менопауза във всичките й етапи. Други симптоми, на които да обърнете внимание са:

  • Чувство на отпадналост
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Загуба на костна плътност – до 3,9% на година
  • Косопад
  • Наддаване на килограми
  • Намалено либидо

Овладяване на симптомите на ранна менопауза напълно безопасно и по естествен начин

Жените със симптоми, подсказващи навлизане в ранна менопауза могат спокойно да се доверят на Феминорм / Feminorm®. Това е изцяло природен продукт, който успешно компенсира понижаването на нивата на естроген. В него се съдържат най-мощните растителни фитоестрогени на нашия пазар. Той помага за овладяване на неприятните симптоми като доставя на женския организъм пълен набор от изофлавони. Това са вещества, чието действие наподобява това на естрогените, като избирателно се свързват с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Това от своя страна води до нормализиране на хормоналния баланс и естествено забавяне на менопаузата. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи, заради иновативната растителна капсула – VGcaps. Овладей менопаузата естествено и безопасно!
Потърсете продукта в аптеките или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от актуални промоции.

borola
Сподели: