ранни симптоми на менопауза
Време за четене: ... минути

Разпознаването на някои ранни симптоми на менопауза е от решаващо значение за ефективното управление на тази естествена фаза от живота на жената. Менопаузата бележи края на репродуктивните години, обикновено настъпваща на възраст между 45 и 55 години. Ранните признаци обаче могат да започнат няколко години преди същинския климактериум, период известен като перименопауза. Затова и в тази статия ще разгледаме някои от тях.

Горещи вълни и нощно изпотяване – ранни симптоми на менопауза

Един от най-честите ранни симптоми на менопаузата са горещите вълни. Тези внезапни усещания за топлина, често придружени от зачервяване и изпотяване, могат да се появят по всяко време и да варират по интензитет. Нощното изпотяване е свързано със същите усещания, които се случват по време на сън, което води до значителен дискомфорт и нарушения на съня. За да разпознаете тези симптоми, обърнете внимание на всякакви внезапни, необясними промени в телесната температура. Водете дневник, с който да проследявате честотата, продължителността и причините за горещи вълни и нощно изпотяване. Разбирането на вашите модели може да ви помогне да управлявате и предвиждате тези епизоди по-ефективно.

Нередовен цикъл – един от често срещаните ранни симптоми на менопауза

Нередовният цикъл е друг отличителен белег на ранните симптоми на менопаузата. Тъй като нивата на естроген започват да се променят, менструалния цикъл става непредсказуем. Менструацията може да стане по-кратка, по-дълга, по-тежко или леко протичаща, а интервалът между циклите може да варира значително.

Banner shop

Ако изпитвате значителни отклонения от обичайния си модел, като пропусната менструация или необичайно силно кървене, това може да означава началото на перименопаузата. Консултацията с лекар специалист може да помогне да се потвърди дали тези промени са свързани с менопаузата или друго основно състояние.

Емоционалните промени подсказват за ранни симптоми на менопаузата

Емоционалните промени също са ранни симптоми на менопаузата. Хормоналните колебания могат да доведат до чувство на раздразнителност, тревожност и депресия. Някои жени могат да изпитат повишена чувствителност или емоционални реакции, които се различават от обичайното им поведение.

За да разпознаете тези симптоми, наблюдавайте емоционалното си благополучие и отбелязвайте всички постоянни промени в настроението. Ако установите, че изпитвате повишени емоции, чести промени в настроението или продължително чувство на тъга, това може да е свързано с хормонални промени, свързани с менопаузата. Търсенето на помощ от специалист по психично здраве може да бъде от полза за справяне с това.

Интимен дискомфорт и намалено либидо – ранни симптоми на менопауза

Понижената дейност на яйчниците води до поява на вагинална сухота. Като естествено следствие от нея у много жени постепенно отслабва и влечението към сексуално общуване. Така се оформя един кръг от негативни усещания, водещи до вече познатите емоционални промени.

Овладяване на ранните симптоми на менопауза с помощта на природата

Специалисти препоръчват на дамите в менопауза прием на фитоестрогени за един по-лек преход и облекчаване на смущенията през всяка от фазите на менопаузата. Фитоестрогените представляват растителни аналози на женския полов хормон – естроген, които се свързват селективно с естрогенните рецептори и така овладяват хормоналния дисбаланс, както и менопаузалните оплаквания. А, продуктите, които ще ви набавят оптимални количества фитоестрогени са:

Всеки от тях е с изцяло натурален състав и оказва благоприятен ефект върху функцията на женската полова система.
Може да ги откриете в аптечната мрежа в страната, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: