Горещи вълни през есента
Време за четене: ... минути

Доказано е, че пушенето повишава значително риска от различни здравословни проблеми. В допълнение цигарите водят и до влошаване на симптомите на менопауза. Най-сериозно вредата от цигарения дим усещат жените, страдащи от горещи вълни. Ето защо отказването от тютюнопушенето е сред най-ефективните мерки за по-лесно справяне с менопаузата. Ползите са доказани от много изследвания.

Доказаната връзка между цигареният дим и появата на горещи вълни

Учени от Университета в Илинойс, цитирани от Ройтерс, хвърлят повече светлина върху отдавна подозираната връзка между пушенето и появата на топли вълни. Анализирайки данни от свое изследване, те са доказали, че колкото по-рано една жена откаже цигарите, толкова по-лесно се справя тя с горещите вълни.

Жени в перименопауза, които са отказали пушенето преди повече от 5 години изпитват най-благотворно позитивния ефект. При тях вероятността от тежки прояви на горещи вълни е намалена поне наполовина спрямо пушещите. И при това, дори при отказване на пушенето, рискът остава висок в сравнение с жените, които никога не са пушели сериозно.
В проучването са участвали 761 жени на възраст 45-55 години, т.е. такива в пременопауза и в същински климактериум. Сред тези, които никога не са пушили едва 22% споделяли, че усещат смущаващо силни горещи вълни. Процентът сред отказалите пушенето бил много по-висок – около 55%. Най-многочислената група на жени с тежки прояви на горещи вълни била тази на активните пушачки. 65% от тях споделяли, че тежестта на оплакванията сериозно влошава качеството им на живот.

Banner shop

Достатъчно ли е отказването на цигарите за по-лесно справяне с менопаузата?

Не може да се каже, че пушенето е основната причина за появата на горещи вълни през менопаузата. Неоспорима е обаче ролята му за влошаване на този симптом. Токсичният състав на цигарения дим влияе на секрецията на половите хормони, провокира хормонални проблеми и забавя синтезата на невротрансмитери. Всички тези механизми обострят проявите на горещите вълни. Според специалистите тези данни трябва да насърчават жените в борбата им за отказване на тютюнопушенето. Освен за отежняване на менопаузата цигарите повишават и риска от сериозни здравословни проблеми, на които жените в климактериум са податливи.

За справяне с менопаузата и повишеният здравен риск при жените в този период са необходими комплексни мерки. Задължителна част от тях е приемът на продуктите Феминорм/Feminorm® и допълващите ги продукти. Така може да се осигури пълна защита от хормоналните, оксидативните и други последствия, застрашаващи жените в менопауза.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Сподели: