симптомите на менопауза
Време за четене: ... минути

Съществуват ли начини за овладяване на симптомите на менопауза? Да, има няколко неща, които биха могли да забавят или поне да помогнат за притъпяване на симптоматиката. Разбира се, необходимо е да се практикуват редовно и да не заместват терапията, назначена от лекуващия ви лекар. Все пак може да последвате стъпките, описани по-надолу в статията и да спрете да се страхувате от неизбежната менопауза и емоциите, които носи тя.

Промени диетата и овладей симптомите на менопауза

Консумирането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне за стабилизиране на хормоналните нива. А това от своя страна да намали силата на симптомите като горещи вълни и промени в настроението. Добре е да включите в менюто си соя, леща и ленено семе, който могат да допълнят естрогена в тялото. Не забравяйте и за здравето на костите, което се „разклаща“ в периода на същинската менопауза и след това, заради загубата на костна плътност. За да уплътните костите може да включите в ежедневните си порции, богати на калций храни като млечни продукти и листни зеленчуци.

Движението е важна стъпка за намаляване симптомите на менопауза

Участието във физическа активност може да помогне за регулиране на настроението, да подобри качеството на съня и да намали горещите вълни. За поддържане здравето на костите и предотвратяване на остеопороза може да се насочите към упражнения с тежести като ходене или лек джогинг, както и силови тренировки, специално изготвени според индивидуалното ви състояние. Включването на упражнения за гъвкавост и баланс, като йога и пилатес, може да подобри общото благосъстояние и да намали риска от падане, като развият координацията. Стремете се към поне 30 минути умерени упражнения през повечето дни от седмицата, за да усетите ефект. Да не забравяме, че редовната физическа активност помага за регулиране на теглото – поредното предизвикателство на менопаузата.

Облекчете симптомите на менопауза като елиминирате стреса

Хроничният стрес може да изостри симптоми като горещи вълни, промени в настроението, умора и безсъние. Затова най-добре е да намерите начини да се справяте с него. Например може да започнете с упражнения за дълбоко дишане и медитиращи практики, които ще насърчат релаксацията и ще подобрят емоционалния баланс. Занимаването с хобита, които харесвате, прекарването на време с любимите хора и практикуването на грижа за себе си също ще помогне в тази насока. Освен това, може да опитате и с когнитивно-поведенческа терапия, която може да се окаже ефективна по отношение промените в настроението и тревожността, свързани с менопаузата. Изберете това, което ви се струва най-подходящо според вашите индивидуални симптоми и усещания.

Овладейте симптомите на менопауза, още в началото, с помощта на природата

Видни наши специалисти по женско здраве препоръчват Феминорм / Feminorm® на жените с ранни менопаузални симптоми. Това е най-пълният източник на фитоестрогени на пазара у нас. Съдържа всички четири изофлавона, за разлика от соята и другите фитоестрогени, които имат едва два. Фитоестрогените в продукта се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност без да потискат производството на собствени естрогени в организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения. Приемът спомага за предотвратяване на остеопорозата, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерола и предпазва от сърдечно-съдови усложнения. Продуктът е особено подходящ за жени в перименопауза. За по-тежки менопаузални оплаквания може да разгледате останалите продукти от фамилия Феминорм.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: