витамин Д недостиг
Време за четене: ... минути

Поставени в условия на социална изолация поради пандемията от COVID-19, мнозина от нас изпитаха негативните ефекти от недостиг на витамин Д. „Слънчевият” витамин е ключов нутриент за поддържане на добро здраве, а особено е значението му за жените, преминаващи през периода на менопауза.

Дефицит на витамин Д в условия на социална изолация

Задължителната социална изолация поради опасността от заразяване с коронавирус у нас промени до голяма степен ежедневието ни. Прекарването на дълго време у дома повлия негативно не само психическото, а и физическото ни здраве. Едно от тези неблагоприятни проявления се отрази в дефицит на есенциалния витамин Д. За него е известно, че се синтезира в организма под влиянието на слънчевите лъчи. Ограниченото излагане на слънчева светлина, в съчетание с големия процент от българското население, страдащо от дефицит на витамин Д (78%), довежда до рискова тенденция за засилване на здравословните неразположения, породени от недостига на витамина. Разпознаваемите симптоми на дефицит на слънчевия витамин, включват хронична умора, лошо настроение, депресивни състояния, слаб имунитет, често и лесно разболяване, болки в костите, ставите и мускулите. Изброените смущения най-често и най-силно засягат дамите в критическата възраст.

Недостиг на витамин Д при жените в менопауза

Женските полови хормони естрогени играят голяма роля за активиране на витамин Д. Прогресивно намаляващите им нива в периода на менопауза допринасят за недостиг на витамина. Ценният елемент е свързан още с поддържането на нивата на серотонин в организма – невротрансмитер, който балансира настроението. В тази връзка, ниските нива на витамин Д през климактериума се свързват с усилване на менипаузалните смущения, като честа смяна на настроението, тревожност, раздразнителност и депресия.

Banner shop

Дефицитът на слънчевия витамин е отговорен и за високия риск от остеопения и остеопороза в периода на менопауза и постменопауза. Недостатъчните количества на есенциалния витамин възпрепятстват усвояването на калция и фосфора, отговорни за минерализацията и ремоделирането на костите. По този начин компрометират здравето на опорно-двигателната система.

Недостатъчните количества витамин Д поставят жените в менопауза в риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, когнитивни нарушения, покачване на теглото, безсъние, проблеми с кожата и чести инфекции.

Компенсиране на липсата на витамин Д в периода на менопауза

Ключовата роля на витамин Д за женското здраве изисква набавянето му в нужните за организма ежедневни количества. Това най-лесно и ефективно може да се осъществи чрез прием на продукт с двойно действие. Той осигурява оптималните количества витамин Д за деня, като по този начин предпазва от развитие на посочените по-горе здравословни проблеми и овладява менопаузалните смущения. Продуктът, на който менопаузалните жени могат да разчитат, е Феминорм Остео/Feminorm® Osteo.

Феминорм Остео представлява природна комбинация от фитоестрогени, в съчетание с високо количество витамин Д. Продуктът е предназначен за поддържане на костното здраве и укрепване на опорно-двигателния апарат, овладяване на тежките менопаузални смущения и осъществяване на профилактика срещу остеопения и остеопороза.

borola
Сподели: