забавяне на климакса
Време за четене: ... минути

Жените, които имат активен сексуален живот, могат да си осигурят така желаното забавяне на климакса. Това става ясно от изследване в сп. Royal Society Open Science (рецензирано научно списание с отворен достъп, публикувано от Кралското общество).

Повече за проучването, което установява връзка между редовния сексуален живот и вероятността от забавяне на климакса

Изследването е проведено сред 2936 жени в пременопауза. Средната възраст на участничките е 45 години. Използваните данни са част от национално проучване за женско здраве в САЩ.

В продължение на 10 години учените проследяват състоянието на доброволките чрез провеждане на анкети. В хода на проучването при 45% от жените настъпва естествена менопауза. Средната възраст, на която това се случва е 52 години.

Факторите, които интересуват учените, са:

 • нива на естроген
 • индекс на телесна маса (ИТМ)
 • образование
 • раса
 • тютюнопушене
 • възраст на първото менструално кръвотечение (менструация)
 • общо здравословно състояние

Учените искат да разберат и дали животът с интимен партньор има някакво отношение към настъпването на менопаузата. Такава корелация обаче не се наблюдава.

Резултатите…

Анализът на резултатите сочи, че:

 • вероятността от ранна менопауза при жените, които правят секс всяка седмица, е с 28% по-малка, отколкото при тези, които правят секс веднъж месечно
 • вероятността от ранна менопауза при жените, които се отдават на сексуални активности веднъж месечно, е с 19% по-малка, в сравнение с тези, които правят секс няколко пъти в годината или по-малко

И тук едно важно уточнение – под „сексуални активности“ се има предвид не само „сексуален акт“, а и:

 • орална стимулация
 • самозадоволяване
 • петинг (още „сексуална игра“)

Учените все още не знаят какво стои в основата на връзката между редовния сексуален живот и вероятността от забавяне на климакса. Предполагат, че това са сигналите, подавани при правене на секс, които алармират тялото, че жената може да забременее. Нужни са обаче повече изследвания, за да се установи това.

В допълнение към редовната сексуална активност има изцяло природен продукт за естествено забавяне на климакса

Това е Фемонорм/Feminorm® – най-пълният източник на растителни естрогени (фотоестрогени) на нашия пазар. Специалистите по женско здраве у нас горещо го препоръчват в пременопаузалния период. Той помага за овладяване симптомите на менопауза, като доставя на женския организъм пълен набор от изофлавони (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин).

Изофлавоните са вещества от групата на фитоестрогените. Действието им наподобява това на женските полови хормони (естрогените). Избирателно се свързват с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност. Това води до нормализиране на хормоналния баланс и естествено забавяне на менопаузата.

Продуктът не потиска производството на собствени естрогени от организма. Напълно безопасен е, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 капсула от 1 до 3 пъти дневно, след хранене.

borola
Сподели: