кога започва менопаузата
Време за четене: ... минути

Кога започва менопаузата и как да се подготвите навреме за нея още при първи симптоми на пременопауза? Тук ще дадем отговор на тези важни за всяка жена на средна възраст въпроси. Защото менопаузата винаги е по-лека, когато знаете кога и как да я очаквате.

Кога започва менопаузата? Роля на т.нар. антимюлеров хормон

Настъпването на менопаузата при всяка жена е предшествано от периода на т.нар. пременопауза (перименопауза). Това е периодът, в който се загатва за предстоящия климактериум с леки, но разпознаваеми изяви на характерните за същинската менопауза симптоми.

Оказва се обаче, че всяка жена може да определи за себе си кога ще започне менопаузата. Това може да стане с изследване на антимюлеровия хормон. Той се секретира в яйчниците и нивата му се менят закономерно според т.нар. яйчников резерв на жената – броя на фоликулите, от които се формират жизнеспособните яйцеклетки в яйчниците.

Banner shop

С напредване на възрастта и прехода към менопауза яйчниците атрофират и яйчниковият резерв намалява. Успоредно с него падат и нивата на антимюлеровия хормон, като в края на перименопаузата се отбелязват най-ниските му стойности. Те са белег за края на менструацията и загуба на детеродния потенциал на жената. С периодично изследване на антимюлеров хормон в зряла възраст може да се направи изчисление кога ще започне менопаузата при всяка жена. Така тя ще може да се подготви навреме за нея, без да е необходимо да се изчаква появата на първите й симптоми.

За лек преход към менопауза, без тежки симптоми

Появяващите се непосредствено преди или по време на менопауза симптоми се асоциират с дефицита на естроген в този житейски период. Естрогенният дефицит, подобно на ниските нива на антимюлеров хормон, е провокиран от отслабващата яйчникова функция. Като основно средство за облекчаване на менопаузалните симптоми се препоръчва компенсирането на дефицита на естроген. Най-безопасен метод за това предлага приемът на фитоестрогени – растителните аналози на естрогена.

Прием на фитоестрогени може да започне още при първи симптоми на менопауза, включително през пременопаузата. След изследване на антимюлеровия хормон, и приблизително определяне кога ще навлезе в менопауза, всяка жена може да започне навременен прием на фитоестрогени. Счита се, че те носят както директни, така и превантивни ползи за овладяване на менопаузата във всеки от отделните й периоди.

Оптимални количества мощни фитоестрогени са включени в състава на природните продукти от фамилия Феминорм. При леки оплаквания в периода на перименопауза може да се започне прием на Феминорм/Feminorm®.

При проявена по-сериозна симптоматика и при придружаващи състояния като безсъние, тревожност или повишен риск от остеопороза е препоръчително да се разчита на по-мощните продукти от серията – Феминорм Дуо/Feminorm® Duo, Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night или Феминорм Остео/Feminorm® Osteo.

borola
Сподели: