Време за четене: ... минути

Обикновено жените свързват периода на менопауза с неприятните симптоми, които я съпътстват. И това не е случайно – критическата възраст е съпроводена от цял „комплект“ странични проявления, които при едни жени са по-силно изразени, при други – по-слабо. Но най-сериозните здравословни проблеми настъпват след менопауза – период, познат като постменопауза. Това се дължи на промените, които трайно настъпват в женския организъм след същинската менопауза.

Ценни съвети за поддържане на добро здраве след менопауза

Хранете се редовно

Пропускането на едно или няколко хранения дневно възпрепятства набавянето на необходимите за организма хранителни вещества. Това освен лоши последици за здравето и недостиг на хранителни вещества, ще попречи и на поддържането на оптимални килограми.

Плодове и зеленчуци

Консумацията на поне 5 порции плодове и зеленчуци дневно драстично намалява риска от сърдечни заболявания, благодарение на силните антиоксидантни свойства, които притежават.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс

Включете в режима си въглехидратни храни с нисък гликемичен индекс – овесени ядки, бобови растения и пълнозърнести храни. Те съдействат за контрол на телесното тегло и ограничават промените в настроението.

Храни, богати на калций

Всички жени са наясно за риска от развитие на остеопороза след навлизане в критическа възраст. Затова е важно предварително да се погрижите за здравината на костите.

За поддържане на костната плътност е важно всяка жена, която навлиза в периода на менопауза, да приема храни, богати на калций. Ако в организма не постъпва достатъчно количество калций с храната, този така ценен минерал може да се приема допълнително чрез природни продукти като Остеобор Форте/Osteobor® Forte, който съдържа и витамин D за правилно усвояване на калция.

Грижа за кожата

На първо място е добре да се пристъпи към ограничаване на факторите, които влошават здравето и добрия външен вид на кожата. Такива са тютюнопушене, стрес и прекалено излагане на слънце. Добрата хидратация на организма, пълноценният сън и редовните физически упражнения също съдействат за поддържане на добрия вид на кожата.

Храни, богати на фитоестрогени

Редовният прием на храни, богати на фитоестрогени (соя, нахут, боб, ленено семе) съдействат за намаляване на зачервяванията по кожата и понижаване на холестерола.

Защо е важно да се приемат фитоестрогени по време и след навлизане в менопауза?

Тези вещества с природен произход са изключително ценни за жените по време и след менопауза, защото действието наподобява това на женския полов хормон естроген, чиито нива силно спадат в този период от живота на жената. А именно неговият дефицит стои в основата на всички здравословни усложнения, които настъпват след менопауза.

Затова всички продукти от фамилия Феминорм/Feminorm® съдържат фитоестрогени в комбинация с други вещества, с цел да се повлияе на всички странични прояви, типични за жените при навлизане в менопауза – от горещи вълни и промени в настроението, до безсъние и повишен риск от остеопороза.

borola
Сподели: