симптоми преди менструация
Време за четене: ... минути

Болшинството жени имат неприятни симптоми преди менструация. Ето защо предменструалните нарушения се превръщат в ключов проблем за общественото здраве в световен мащаб. Констатацията е от скорошно проучване, публикувано в сп. Archives of Women’s Mental Health.

Симптоми преди менструация – кошмар за жените по света

„Нашето проучване доказа, че предменструалните оплаквания (особено психическите) са изключително често срещани сред дамите по света. Засегнатите споделят, че това влошава временно качеството на живот“. Коментарът е на д-р Дженифър Пейн. Тя е ръководителка на изследователската програма по репродуктивна психиатрия в Медицинския факултет на Вирджинския университет в САЩ.

Изследователите анализират отговорите на над 238 000 жени от 140 държави. Анкетираните са на възраст от 18 до 55 години и използват приложение, наречено Flo, за следене на менструалния цикъл, настроението и активността.

Banner shop

Резултатите от анкетата са показателни! Малко над 85% от жените споделят, че в дните непосредствено преди цикъл имат повишен апетит. 64% съобщават за промени в настроението или тревожност. 57% се чувстват уморени. Близо 29% смятат, че предменструалните симптоми понижават качеството на живот всеки път, а 35% – само понякога.

Наблюдават се известни различия сред жените

„Честотата на предменструални промени в настроението и тревожността варира значително в различните страни по света. Така например нивото на разпространението им е ниско (35,1%) в Конго, а в Египет е високо (68,6%). Изясняването на въпроса дали различията са биологически или културно обосновани е тема на бъдещи изследвания“, казва д-р Пейн.

В изследването прави впечатление, че по-възрастните анкетирани жени са по-склонни да съобщават за разсеяност, ниско либидо, промени в съня. И още – за стомашно-чревни неразположения, покачване на тегло, главоболие, изпотяване или горещи вълни, умора, проблеми с косата, обриви и подуване. Учените отдават това на факта, че по-зрелите дами са в преходния период към менопауза – пременопауза.

„Проблемите в дните преди цикъл са факт за много дами. За щастие обаче има много начини, по които те могат да бъдат предотвратени“, завършват изследователите.

Изпитано природно средство срещу симптоми преди менструация

Изтъкнати специалисти гинеколози у нас препоръчват Феминорм / Feminorm® при психически или физически симптоми на предменструален синдром. Формулата съдържа естествени фитоестрогени (природни аналози на основния женски полов хормон естроген). Всяка растителна капсула снабдява женския организъм с висококачествен стандартизиран екстракт от листа на Червена детелина (Trifolium pratense) 250 mg. Това количество се равнява на 20 mg изофлавони.

Продуктът осигурява всички 4 необходими изофлавона (генистеин, дайдзеин, биоканин и формононетин), което го превръща в най-пълния източник на фитоестрогени на българския пазар. Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Удачен избор и за периода на пременопауза.

borola
Сподели: